sobota, 17 października 2020

PIEROGI ze śliwkami

Przepis na Thermomix.



Ciasto na pierogi (przepis z KULINARNEGO ABC) 
  • 250 g cieplej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki, plus dodatkowa porcja
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/ Interwał.

Ciasto podzielić na trzy części. Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć na niej jedną część ciasta, cienko rozwałkować, wykrawać krążki przy pomocy specjalnego pierścienie lub szklanki. Wycięte krążki ciasta lekko rozciągać, nadając im kształt owalny.

Nadzienie
  • około kilograma śliwek węgierek
  • mielony cynamon
  • cukier
1/3 szklanki cukru wymieszać z płaską łyżeczką cynamonu. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Do każdej śliwki nasypać cukier wymieszany z cynamonem, ułożyć na przygotowanym kawałku ciasta, dokładnie sklejać.

Pierogi układać na ściereczce.

W dużym garnku zagotować wodę z płaską łyżeczką soli. Wrzucać pierogi (tak po około 12-15 sztuk), gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi podawać polane roztopionym masłem i posypane cynamonem i cukrem lub polane jogurtem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...