środa, 14 października 2020

Pierogi z białą kiełbasą-przepis na Thermomix


Farsz
  • 700 g białej kiełbasy (surowej)
  • 1 średniej wielkości cebula 
  • płaska łyżka majeranku
  • 1 jajko
  • pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości smalcu, pozostawić do ostygnięcia.

Kiełbasę wyjąć z osłonki. Dodać jajko, roztarty w dłoniach majeranek, zmielony pieprz i zeszkloną cebulę. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać dłońmi.

Ciasto na pierogi (przepis z KULINARNEGO ABC) 
  • 250 g cieplej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki, plus dodatkowa porcja
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/ Interwał.

Ciasto podzielić na trzy części. Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć na niej jedną część ciasta, cienko rozwałkować, wykrawać krążki przy pomocy specjalnego pierścienie lub szklanki.


Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Pierogi układać na ściereczce.

W dużym garnku zagotować wodę w płaską łyżeczką soli. Wrzucać pierogi na gotującą wodę (tak po około 12-15 sztuk).

Gotować około 5 minut.

Podawać polane tłuszczem (z cebulką) i ulubioną surówką.



Z części ciasta można zrobić pierogi ze śliwkami lub serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...