Farsz
- 700 g białej kiełbasy (surowej)
- 1 średniej wielkości cebula
- płaska łyżka majeranku
- 1 jajko
- pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości smalcu, pozostawić do ostygnięcia.
Kiełbasę wyjąć z osłonki. Dodać jajko, roztarty w dłoniach majeranek, zmielony pieprz i zeszkloną cebulę. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać dłońmi.
Ciasto na pierogi (przepis z KULINARNEGO ABC)
- 250 g cieplej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 560 g mąki, plus dodatkowa porcja
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/ .
Ciasto podzielić na trzy części. Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć na niej jedną część ciasta, cienko rozwałkować, wykrawać krążki przy pomocy specjalnego pierścienie lub szklanki.
Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Pierogi układać na ściereczce.
Z części ciasta można zrobić pierogi ze śliwkami lub serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz