niedziela, 11 października 2020

Rozgrzewający napój imbirowy

 Rozgrzewający  napój na jesienne i zimowe dni. Porcja na jedną, dużą filiżankę.

  • kilka cienkich plasterków świeżego imbiru
  • 2 goździki
  • szczypta mielonego chili
  • sok z 1/4 cytryny lub plasterek
  • łyżka miodu naturalnego (niekoniecznie)
Kawałek świeżego imbiru obrać ze skórki, drobno posiekać lub pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do filiżanki. Dodać goździki i chili, zalać wrzątkiem i patrzyć pod przykryciem 5 minut. Następnie dodać sok z cytryny (plasterek cytryny) i miód.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...