wtorek, 12 stycznia 2021

GOTOWANIE kaszy gryczanej

 Przepis na Thermomix.

  • około 300 g kaszy gryczanej
  • 1000 gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 g oliwy z oliwek lub masła

Do naczynia miksującego wlać gorącą wodę, dodać sól i oliwę z oliwek (masło). Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, gotować  20 minut/ 100 stopni C/ obr.4.

W czasie gotowania naczynie powinno być zakryte miarką.

Z naczynia wyjąć koszyczek z kaszą. Kaszę odsączyć w koszyczku.

Kaszę odsączyć w koszyczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...