środa, 13 stycznia 2021

SAŁATKA z fasolą i szczypiorkiem

Porcja dla dwóch osób lub jednej na dwa posiłki :-).
  • około 150 g suchej fasoli (u mnie "JAŚ")  lub puszka fasoli z zalewy 
  • po pół łyżeczki cząbru i majeranku
sos
  • 2-3 łyżki dobrej jakości oliwy lub oleju
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
  • łyżka soku z cytryny
  • grubo mielony pieprz (do smaku)
  • szczypta pieprzu cayenne lub troszeczkę drobno posiekanej papryczki chili 
  • sól (do smaku)
    Fasolę namoczyć na około 12 godzin. Po tym czasie odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą. Wsypać po pół łyżeczki cząbru i majeranku, gotować fasolę na małym ogniu. 

    Po ugotowaniu fasolę odsączyć na sicie.

    Z podanych składników przygotować sos. Fasolę przełożyć do naczynia z sosem, wymieszać. Schłodzić w lodówce.

    Sałatkę można spożywać bezpośrednio po przygotowaniu, chociaż lepiej smakuje po "przegryzieniu" w lodówce.

    Z fasoli JAŚ polecam też fasolkę po bretońsku.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zupa kalafiorowa

      udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...