Porcja dla dwóch osób lub jednej na dwa posiłki :-).
- około 150 g suchej fasoli (u mnie "JAŚ") lub puszka fasoli z zalewy
- po pół łyżeczki cząbru i majeranku
sos
- 2-3 łyżki dobrej jakości oliwy lub oleju
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
- łyżka soku z cytryny
- grubo mielony pieprz (do smaku)
- szczypta pieprzu cayenne lub troszeczkę drobno posiekanej papryczki chili
- sól (do smaku)
Fasolę namoczyć na około 12 godzin. Po tym czasie odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą. Wsypać po pół łyżeczki cząbru i majeranku, gotować fasolę na małym ogniu. Po ugotowaniu fasolę odsączyć na sicie. Z podanych składników przygotować sos. Fasolę przełożyć do naczynia z sosem, wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sałatkę można spożywać bezpośrednio po przygotowaniu, chociaż lepiej smakuje po "przegryzieniu" w lodówce. |
Z fasoli JAŚ polecam też fasolkę po bretońsku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz