- około 500 g łopatki wieprzowej lub skrawków z udek kurczaka lub indyka
- około 15-20 cm części pora
- kilka pieczarek
- około 100 ml śmietany 30%
- pieprz czarny mielony, sól (do smaku)
- 1 łyżka masła
- 6-7 łyżek oleju
- łyżeczka soku z cytryny
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oleju. Dodać pokrojonego w paski pora, chwilę smażyć pilnując, aby się nie zarumienił.
Pieczarki pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny.
Dodać przygotowane pieczarki, chwilę dusić razem z porem. Zawartość patelni przełożyć na talerzyk.
Na tej samej patelni rozgrzać pozostały olej, lekko podsmażyć przygotowane mięso. Doprawić solą i pieprzem. Podlać niewielką ilością gorącej wody, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, nie dopuszczając do rozgotowania mięsa.
Pod koniec gotowania dodać przygotowane pieczarki z porem oraz śmietanę, Dusić jeszcze chwilę (3-4 minuty) do zredukowania śmietany.
Gulasz podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz