poniedziałek, 11 stycznia 2021

GULASZ z porem i pieczarkami

  •  około 500 g łopatki wieprzowej lub skrawków z udek kurczaka lub indyka
  • około 15-20 cm części pora 
  • kilka pieczarek 
  • około 100 ml śmietany 30% 
  • pieprz czarny mielony, sól (do smaku)
  • 1 łyżka masła
  • 6-7 łyżek oleju
  • łyżeczka soku z cytryny
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oleju. Dodać pokrojonego w paski pora, chwilę smażyć pilnując, aby się nie zarumienił.

Pieczarki pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny.

Dodać przygotowane pieczarki, chwilę dusić razem z porem. Zawartość patelni przełożyć na talerzyk.

Na tej samej patelni rozgrzać pozostały olej, lekko podsmażyć przygotowane mięso. Doprawić solą i pieprzem. Podlać niewielką ilością gorącej wody, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, nie dopuszczając do rozgotowania mięsa.

Pod koniec gotowania dodać przygotowane pieczarki z porem oraz śmietanę, Dusić jeszcze chwilę (3-4 minuty) do zredukowania śmietany.

Gulasz podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...