czwartek, 7 stycznia 2021

RYBA z ananasem

  • 1 kg ryby (np. miruny)
  • 4 jajka
  • tarta bułka
  • olej
  • kucharek lub sól i pieprz
  • 2 puszki ananasów
  • 4-5 średnich cebul
  • koncentrat pomidorowy (2 czubate łyżki)
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • sól, pieprz (do smaku)
Jajka wymieszać widelcem  z kucharkiem lub solą i pieprzem.

Rybę pokroić w paseczki, obtoczyć w przygotowanym jajku, a następnie w tartej bułce.

Usmażyć na oleju na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przygotować zalewę.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Zagotować sok z ananasów, dodać usmażoną cebulę, lekko zagotować.

Dodać koncentrat pomidorowy, keczup, sól, pieprz i pokrojone ananasy.

Mieszając zagotować 3 minuty.

Układać w szklanym półmisku na przemian rybę i sos. 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...