niedziela, 11 kwietnia 2021

Sos chrzanowy na ciepło


  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska  łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 łyżka chrzanu świeżo tartego lub ze słoiczka
  • biały pieprz (do smaku)
  • szczypta cukru
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sól (do smaku)
W rondelku roztopić masło, mieszając rózgą dodać mąkę, chwilę podsmażyć nie dopuszczając do zarumienienia.

Następnie mieszając wlewać zimny rosół i śmietanę. Dodać chrzan, doprawić solą, cukrem i szczyptą białego pieprzu. Zagotować cały czas mieszając.

Sos podawać ze sztuką mięsa wołowego, białą kiełbasą lub plasterkiem schabu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...