- udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g)
- woda około 2000 ml
- młode warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora)lub warzywa mrożone (słupki)
- kucharek (niekoniecznie)
- mały kalafior
- pół podpieczonej cebuli
- 2 czubate łyżki kaszy manny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- posiekany koperek/natka
- śmietana jogurtowa lub jogurt (niekoniecznie)
Mięso wrzucić do garnka z wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Wywar mięsny gotować kulka minut, aż mięso zacznie robić się miękkie. Wywar doprawić solą i ewentualnie KUCHARKIEM.
Marchew, seler, pora i pietruszkę obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę podpiec na palniku. Warzywa wrzucić do wywaru, gotować około 15 minut.
Dodać pokrojonego drobno kalafiora i gotować jeszcze około 10 minut, pilnując aby kalafior się nie rozgotował.
Na koniec dodać kaszę mannę, chwilę gotować.
Wsypać posiekany koperek i natkę, odstawić z ognia.
Podawać z kleksem śmietany jogurtowej lub kwaśnego jogurtu, posypaną świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli mięso wołowe wyjmiemy z gotującego się wywary przed włożeniem kalafiora, wówczas można je wykorzystać do przygotowania ryżu z mieloną wołowiną lub podać z sosem chrzanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz