- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki oleju (u mnie Kujawski)
- 3/4 szklanki cukru
- 340 g jogurtu naturalnego
- sok z połowy dużej cytryny
- aromat śmietankowy, waniliowy lub cytrynowy (kilka kropel)
- dowolne owoce (u mnie mango z puszki)
- cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Wbić całe jajka, wlać olej, sok z cytryny i aromat. Dodać cukier i jogurt. Całość wymieszać krótko lecz dokładnie łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do okrągłej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 27 cm.
Na wierzchu poukładać pokrojone na mniejsze kawałki owoce.
Posypać kruszonką (niekoniecznie).
Piec około 55 minut (do suchego patyczka) w temp 180 stopni z grzałką góra dół.
Letnie ciasto wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem
Ciasto można przygotować w mniejszej formie, zmniejszając ilość składników.
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- około 220 g jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- esencja waniliowa
- dowolne owoce (u mnie mango z puszki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz