niedziela, 30 maja 2021

Ciasto jogurtowe (łyżką mieszane)


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju (u mnie Kujawski)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 340 g jogurtu naturalnego
  • sok z połowy dużej cytryny
  • aromat śmietankowy, waniliowy lub cytrynowy (kilka kropel)
  • dowolne owoce (u mnie mango z puszki)
  • cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.

Wbić całe jajka, wlać olej, sok z cytryny i aromat. Dodać cukier i jogurt. Całość wymieszać krótko lecz dokładnie łyżką.

Gotowe ciasto przełożyć do okrągłej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 27 cm.

Na wierzchu poukładać pokrojone na mniejsze kawałki owoce.

Posypać kruszonką (niekoniecznie).

Piec około 55 minut (do suchego patyczka) w temp 180 stopni z grzałką góra dół.

Letnie ciasto wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem

Ciasto można przygotować w mniejszej formie, zmniejszając ilość składników.

Forma około 22 cm x 16 cm.
  •  2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • około 220 g jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • esencja waniliowa
  • dowolne owoce (u mnie mango z puszki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...