- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1,5 szklanki wody
- łyżka oliwy
Soczewicę opłukać na sicie. Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, zagotować. dodać soczewicę i łyżkę oliwy.
Od zagotowania soczewicę trzymać na małym gazie, pod przykryciem około 10 minut.
Wyłączyć gaz, zostawić soczewicę pod przykryciem na kolejne 10-15 minut. Wystudzić.
- garść podprażonych na suchej patelni ulubionych pestek (u mnie mix z LIDLA)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz (do smaku)
- płaska łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
- łyżeczka soku z cytryny (niekoniecznie)
- słoik pomidorów suszonych w oleju lub oliwie) wraz z olejem
- szczypta mielonej j kurkumy
Składniki pasty zmiksować, zachowując chropowatą konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz