wtorek, 18 maja 2021

Pasta z czerwoną soczewicą


  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka oliwy
Soczewicę opłukać na sicie. Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, zagotować. dodać soczewicę i łyżkę oliwy. 

Od zagotowania soczewicę trzymać na małym gazie, pod przykryciem około 10 minut. 

Wyłączyć gaz, zostawić soczewicę pod przykryciem na kolejne 10-15 minut. Wystudzić.

  • garść podprażonych na suchej patelni ulubionych pestek (u mnie mix z LIDLA)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz (do smaku)
  • płaska łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
  • łyżeczka soku z cytryny (niekoniecznie)
  • słoik pomidorów suszonych w oleju lub oliwie) wraz z olejem
  • szczypta mielonej j kurkumy
Składniki pasty zmiksować, zachowując chropowatą konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...