poniedziałek, 24 maja 2021

Pasta z lubczyku (do zup i sosów)


  • około 250 g pozbawionego grubych łodyg świeżego lubczyku
  • płaska łyżka soli
  • 3-4 łyżki oleju 
  • 2 łyżki oleju do zalania pasty
Pozbawione grubych łodyg lubczyk wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce.

Liście lubczyku pokroić, przełożyć do wysokiej miski. Dodać pozostałe składniki (płaską łyżkę soli i 3-4 łyżki oleju). Całość dokładnie zblendować.

Pastę lubczykową przełożyć do słoiczków. Zalać pozostałą oliwą. 

Przechowywać w lodówce.

Używać do przygotowywania sosów i zup.
Pasta zawiera sól, dlatego potrawy przygotowywane z jej użyciem, dosalamy dopiero po jej dodaniu do potrawy.

Pasty nie należy dodawać do rosołu.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...