niedziela, 6 czerwca 2021

Zupa z kaszą jęczmienną

  •  3-4 skrzydełka kurczaka
  • około 100 g kaszy jęczmiennej
  • 2 garście mrożonej włoszczyzny (paski) HORTEX
  • sól, pieprz (do smaku)
  • szczypta kurkumy
  • czubata łyżeczka pasty z lubczyku
  • drobno posiekana natka pietruszki
Skrzydełka wrzucić do około 1,5 litra wody, zagotować, zebrać szumowiny.

Dodać kaszę jęczmienną, zamieszać, gotować około 20 minut.

Do gotującego się wywaru dodać zamrożoną włoszczyznę, trochę soli, pieprzu i kurkumę. Gotować jeszcze około 10 minut.

Na koniec dodać pastę z lubczyku, dokładnie zamieszać, zagotować. Zupę zestawić z ognia, pozwolić jej chwilę odpocząć.

W razie potrzeby zupę doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Zupę podawać posypaną świeżą natką pietruszki i posypaną świeżo zmielonym pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...