- 1 słoik ciecierzycy (kupuję w sklepie LIDL)
- 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- około 100 g pestek ze słonecznika lub innych ulubionych (podprażonych na suchej patelni)
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypta kurkumy (niekoniecznie)
- szczypta suszonego oregano
- sól, pieprz (do smaku)
Ciecierzycę opłukać na sicie zimną wodą, odsączyć chwilę.
Do naczynia miksującego wrzucić ząbki czosnku, miksować około 5s/obr. 5. Zgarnąć kopystką.
Dodać odsączoną ciecierzycę, suszone pomidory (wraz z oliwą) oraz kurkumę, oregano. Miksować około 8s/ obr. 5.
Dodać ziarnka i jeszcze chwilę miksować (3-4 s/obr.5) zachowując chropowatą konsystencję.
W razie potrzeby, pastę doprawić solą i pieprzem.
Pastę podawać na świeżym chlebie, posypaną czarnuszką.
Do przygotowania pasty można użyć blendera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz