niedziela, 29 sierpnia 2021

Poliki wieprzowe w sosie grzybowym

Pyszne :)

  •  około 8 szt. polików wieprzowych
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • łyżka smalcu lub oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 kapelusz ususzonego podgrzybka
Poliki namoczyć w zimnej wodzie, pozbywając się w ten sposób nadmiaru krwi. Mięso oczyścić z błonek.

Podgrzybki zalać niewielką ilością gorącej wody, pozostawić pod przykryciem kilka minut.

Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu. Poliki obtoczyć w mące, obsmażyć z obu stron. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, smażyć, aż cebula nabierze szklistego koloru.

Mięso i cebulę przełożyć do rondla. Na patelnię na której smażyło się mięso wlać pół szklanki gorącej wody, opłukać patelnię tą wodą (zbierając cały smak). Przelać zawartość  patelni do rondla z polikami.

Do rondla dodać listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz oraz odsączone z wody grzyby. Dolać gorącej wody, tyle, żeby mięso było lekko przykryte.

Gotować na bardzo wolnym ogniu (pod przykryciem) około 2 godzin. Poliki powinny być bardzo miękkie - takie, że można je kroić łyżką.

Poliki wyjąc na talerz. WYJMUJĘ PO TO, ABY W ZAGĘSZCZANYM SOSIE NIE ZROBIŁY MI SIĘ KLUCHY.

Płaską łyżkę mąki pszennej dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do gotującego się sosu, cały czas mieszając intensywnie trzepaczką.

Zagotować.

Poliki włożyć ponownie do sosu.

Dobrze smakują z kaszą i buraczkami na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...