piątek, 29 marca 2019

ZUPA ze szparagami i kaszą manną

  • skrzydełko z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • płaska łyżka masła
  • kilka ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę)
  • kilka zielonych szparagów
  • około pół litra zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól (do smaku)
  • posiekany koperek lub natka pietruszki
W garnku zagotować wodę ze skrzydełkiem, zebrać szumowiny, pogotować kilka minut.

Do garnka dodać pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por), gotować kilka minut. W międzyczasie wywar doprawić solą. Dodać ziemniaki i zielony groszek, gotować.

Ze szparagów odłamać twarde części (wyrzucić lub wrzucić do wywaru, aby się nagotował smak i dopiero potem wyrzucić). Pozostałe części pociąć na mniejsze kawałki. Główki szparagów odłożyć. Na patelni roztopić masło. Na wolnym ogniu udusić łodygi szparagów, pod koniec dodając ich główki.
Zawartość patelni przełożyć do gotującej się zupy. Dodać kaszę manną, gotować jeszcze chwilę.
Dodać koperek i odstawić z ognia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...