- 2 żółtka (gęsie)
- 1 całe jako (gęsie)
- około 60 dag mąki pszennej
- ewentualnie woda (do zagniecenia ciasta)
Przesiać mąkę, wbić całe jajo i dwa żółtka, zagnieść dosyć twarde ciasto (ewentualnie w czasie zagniatania dolać troszkę wody). Ciasto owinąć w czystą ściereczkę, odłożyć na około pół godziny.
Wałkować bardzo cienkie placki (podsypując mąką), odkładać do przeschnięcia (u mnie około godziny). Placki posypać mąką, kroić ostrym nożem w paski, a następnie w mniejsze paseczki. Makaron rozrzucać na stolnicy. Zagotować wodę w dużym, płaskim garnku, osolić, wrzucić makaron, zamieszać i przykryć. Ugotować, odcedzić, a następnie przelać letnią wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek.
- Nadmiar makaronu można ususzyć (przed ugotowaniem) lub ugotowany zamrozić.
Część makaronu pokroiłam cienko,
|
a część grubo:-)
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz