czwartek, 4 kwietnia 2019

MAKARON z gęsich jaj

  • 2 żółtka (gęsie)
  • 1 całe jako (gęsie)
  • około 60 dag mąki pszennej
  • ewentualnie woda (do zagniecenia ciasta)
Przesiać mąkę, wbić całe jajo i dwa żółtka, zagnieść dosyć twarde ciasto (ewentualnie w czasie zagniatania dolać troszkę wody). Ciasto owinąć w czystą ściereczkę, odłożyć na około pół godziny.
Wałkować bardzo cienkie placki (podsypując mąką), odkładać do przeschnięcia (u mnie około godziny). Placki posypać mąką, kroić ostrym nożem w paski, a następnie w mniejsze paseczki. Makaron rozrzucać na stolnicy. Zagotować wodę w dużym, płaskim garnku, osolić, wrzucić makaron, zamieszać i przykryć. Ugotować, odcedzić, a następnie przelać letnią wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek.
  • Nadmiar makaronu można ususzyć (przed ugotowaniem) lub ugotowany zamrozić.

Maszynkę do makaronu kupiłam przeszło dwadzieścia lat temu, w tzw. Peweksie:-) za dolary:-)

Część makaronu pokroiłam cienko,
a część grubo:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...