wtorek, 2 kwietnia 2019

Chołojec

  • 1,5 litra przegotowanej, zimnej wody
  • świeże ogórki lub szczypiorek (mogą być wymieszane świeże ogórki ze szczypiorkiem)
  • 250 ml rzadkiej śmietany (u mnie kremówka siedlecka)
  • sól (około 1 płaskiej łyżeczki)
  • ocet (2 łyżki)

Szczypiorek drobno pokroić, ogórki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z solą i octem, zostawić do puszczenia soku. Do miski przełożyć ogórki lub szczypiorek, dodać śmietanę, wymieszać. Dodać zimną wodę, ponownie dokładnie wymieszać. Chołojec ewentualnie "dosmaczyć" solą i octem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...