środa, 29 maja 2019

JAJO gęsie gotowane na twardo

Za radą doświadczonej gospodyni Dorotki, tym razem ugotowałam gęsie jaja na twardo. Wyszły bardzo smaczne. 
  • gęsie jajo (o temperaturze pokojowej)
  • płaska łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka soli
Jaja gęsie umyć w ciepłej wodzie, szorując sodą kuchenną. W garnuszku nastawić wodę z solą, doprowadzić do wrzenia, włożyć jajko i ponownie wodę zagotować. Jajko gotować 15 minut na wolnym ogniu, wystudzić.

Ugotowane na twardo jaja gęsie, można wykorzystać do przygotowania kanapek, sałatek czy kotletów jajecznych. Bardzo dobrze smakują też z majonezem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...