środa, 22 września 2021

Zupa kalafiorowa

 


  • udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g)
  • woda około 2000 ml
  • warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub warzywa mrożone (słupki)
  • 3-4 ziemniaki
  • kucharek (niekoniecznie)
  • mały kalafior
  • pół podpieczonej cebuli
  • duża szczypta kurkumy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • posiekany koperek/natka
  • śmietana jogurtowa lub jogurt (niekoniecznie)
Mięso wrzucić do garnka z wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Wywar mięsny gotować kulka minut, aż mięso zacznie robić się miękkie. Wywar doprawić solą i ewentualnie KUCHARKIEM.

Marchew, seler, pora i pietruszkę obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę podpiec na palniku. Warzywa wrzucić do wywaru, gotować około 15 minut.

Dodać pokrojone ziemniaki, kurkumę i pieprz, chwilę pogotować.  

Dodać drobno kalafiora i gotować jeszcze około 10 minut, pilnując aby kalafior się nie rozgotował. 

Wsypać posiekany koperek i natkę, odstawić z ognia.

Podawać z kleksem śmietany jogurtowej lub kwaśnego jogurtu, posypaną świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...