Przepis na sernik dostałam od Zosi.
- 1 kg białego sera (tłustego)
- 8 jajek
- 2 budynie waniliowe (takie na 1/2 litra mleka)
- 1 masło extra
- 300 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g rodzynek
- bułka tarta (do wysypania blachy)
Ser przekręcić trzykrotnie przez maszynkę. Dół (blacha) od prodiża wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Cukier, masło i żółtka utrzeć na gładką masę. Po troszeczku dodawać ser, cały cza ucierając. Następnie dodać budyń, rodzynki i ubitą pianę z białek (delikatnie wymieszać). Masę serową przełożyć do przygotowanego naczynia prodiża.
Sernik piec przez około 1 godzinę (w prodiżu).
Po wystudzeniu, sernik można zalać tężejącą galaretką pomarańczową lub cytrynową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz