piątek, 5 kwietnia 2019

SERNIK cioci Zosi (z prodiża)

Przepis na sernik dostałam od Zosi.
  • 1 kg białego sera (tłustego)
  • 8 jajek
  • 2 budynie waniliowe (takie na 1/2 litra mleka)
  • 1 masło extra
  • 300 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g rodzynek
  • bułka tarta (do wysypania blachy)
Ser przekręcić trzykrotnie przez maszynkę. Dół (blacha) od prodiża wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Cukier, masło i żółtka utrzeć na gładką masę. Po troszeczku dodawać ser, cały cza ucierając. Następnie dodać budyń, rodzynki i ubitą pianę z białek (delikatnie wymieszać). Masę serową przełożyć do przygotowanego naczynia prodiża.

Sernik piec przez około 1 godzinę (w prodiżu). 

Po wystudzeniu, sernik można zalać tężejącą galaretką pomarańczową lub cytrynową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...