poniedziałek, 25 marca 2019

SKRZYDŁA indyka (pieczone)

  • skrzydła z indyka ( u mnie dwa)
marynata
  • czubata łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta imbiru mielonego
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
Składniki marynaty zmiksować, natrzeć skrzydełka, odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę (u mnie stały dwa dni).
Mięso umieścić w rękawie do pieczenia. Rękaw z mięsem włożyć do blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...