- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej)
- 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
Truskawki umyć, odsączyć na sicie, usunąć szypułki. Żółtka ubić z cukrem (w misce) w gorącej kąpieli wodnej, aż masa zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej. Do masy jajecznej dodać jogurt, cały czas mieszając. Około 350 g truskawek rozdrobnić w szefie kuchni, pozostałe pokroić w plastry. Owoce dodać do masy, delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do pojemnika do mrożenia, zamknąć szczelnie i włożyć do zamrażalnika. Masę lodową co godzinę wyjmować z zamrażarki, mieszać łyżką i ponownie wstawiać do mrożenia. Czynność tę powtarzać kilka razy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz