środa, 29 maja 2019

LODY truskawkowo - jogurtowe

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej)
  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
Truskawki umyć, odsączyć na sicie, usunąć szypułki. Żółtka ubić z cukrem (w misce) w gorącej kąpieli wodnej, aż masa zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej. Do masy jajecznej dodać jogurt, cały czas mieszając. Około 350 g truskawek rozdrobnić w szefie kuchni, pozostałe pokroić w plastry. Owoce dodać do masy, delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do pojemnika do mrożenia, zamknąć szczelnie i włożyć do zamrażalnika. Masę lodową co godzinę wyjmować z zamrażarki, mieszać łyżką i ponownie wstawiać do mrożenia. Czynność tę powtarzać kilka razy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...