- około 1000 g młodej cebuli
- około 300 g kiełbasy pokrojonej w plasterki
- łyżka smalcu
- sól, pieprz, mielona papryka (do smaku)
- płaska łyżeczka KUCHARKA (niekoniecznie)
Na patelni roztopić smalec, dodać kiełbasę, smażyć do zarumienienia.
Usmażoną kiełbasę przełożyć na talerzyk, odstawić.
Pozostały ze smażenia smalec zostawić na patelni.
Na patelnię dodać pokrojoną w półplastry cebulę, smażyć chwilę mieszając.
Cebulę doprawić solą (nie za dużo - kiełbasa jest słona), pieprzem i mieloną papryką. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy cebula zmięknie, dodać usmażoną wcześniej kiełbasę, dusić jeszcze około 5 minut pod przykryciem, mieszając.
Młodą cebulę duszoną z kiełbasą podawać ze świeżym pieczywem.
Usmażoną kiełbasę przełożyć na talerzyk, odstawić.
Pozostały ze smażenia smalec zostawić na patelni.
Na patelnię dodać pokrojoną w półplastry cebulę, smażyć chwilę mieszając.
Cebulę doprawić solą (nie za dużo - kiełbasa jest słona), pieprzem i mieloną papryką. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy cebula zmięknie, dodać usmażoną wcześniej kiełbasę, dusić jeszcze około 5 minut pod przykryciem, mieszając.
Młodą cebulę duszoną z kiełbasą podawać ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz