poniedziałek, 29 czerwca 2020

Młoda cebula duszona z kiełbasą


  • około 1000 g młodej cebuli
  • około 300 g kiełbasy pokrojonej w plasterki
  • łyżka smalcu
  • sól, pieprz, mielona papryka (do smaku)
  • płaska łyżeczka KUCHARKA (niekoniecznie) 
Na patelni roztopić smalec, dodać kiełbasę, smażyć do zarumienienia.

Usmażoną kiełbasę przełożyć na talerzyk, odstawić.

Pozostały ze smażenia smalec zostawić na patelni.

Na patelnię dodać pokrojoną w półplastry cebulę, smażyć chwilę mieszając.

Cebulę doprawić solą (nie za dużo - kiełbasa jest słona), pieprzem i mieloną papryką. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kiedy cebula zmięknie, dodać usmażoną wcześniej kiełbasę, dusić jeszcze około 5 minut pod przykryciem, mieszając.

Młodą cebulę duszoną z kiełbasą podawać ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...