Na spotkaniu kulinarnym u Uli, goście mogli spróbować pysznych parzaków przygotowanych przez Anię W.
- około 1/2 kg mąki
- 4 dag drożdzy
- łyżeczka cukru
- 300 ml mleka
- 2 całe jajka
- szczypta soli
- roztopione masło lub olej 2 łyżki oleju
do polania - bita śmietana
- śmietana kremówka
- cukier puder
- cukier waniliowy
Mleko podgrzać w garnku lub kuchence mikrofalowej (tak, żeby było ciepłe), przelać do mix maxa. Do mleka dodać pokruszone drożdze, cukier, jajka i olej. Wszystko dobrze wymieszać. Do miski do ciasta wsypać około 1/2 kg mąki, sól, dodać rozczyn. Zamknąć szczelnie miskę i wypuścić powietrze. Wszystko wymieszać sposobem Tupperware - kolistymi ruchami obracać miskę kilka razy, (gdy składniki będą słabo wymieszane można kilka razy wymieszać je łyżką do ciasta NF. Tak przygotowane ciasto ponownie zamknąć i wstawić miskę do większego pojemnika z ciepłą wodą lub piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Kiedy ciasto wyrośnie pokrywa sama się otworzy. Jeszcze dwa razy wymieszać sposobem Tupperware i wstawiać do ciepłej wody. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Pokrywką od mix maksa wykrajać parzaki. W garnku zagotować wodę, położyć Sito, układać na nim parzaki. Przykryć sito miską do ciasta, parować około 8 minut.
Są pyszne:-)
|
Do miski do ciasta wsypać makę i szczyptę soli. |
|
Po wyjęciu ciasta miseczka czyściutka:-) |
|
Na stolnicy układamy "parzaki". |
|
Parujemy pod przykryciem około 8 minut. |
|
Pycha:-):-) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz