piątek, 8 marca 2013

PARZAKI Tupperware

Na spotkaniu kulinarnym u Uli, goście mogli spróbować pysznych parzaków przygotowanych przez Anię W.
  • około 1/2 kg mąki
  • 4 dag drożdzy
  • łyżeczka cukru
  • 300 ml mleka
  • 2 całe jajka
  • szczypta soli
  • roztopione masło lub olej 2 łyżki oleju
do polania - bita śmietana
  • śmietana kremówka
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
Mleko podgrzać w garnku lub kuchence mikrofalowej (tak, żeby było ciepłe), przelać do mix maxa. Do mleka dodać pokruszone drożdze, cukier, jajka i olej. Wszystko dobrze wymieszać. Do miski do ciasta wsypać około 1/2 kg mąki, sól, dodać rozczyn. Zamknąć szczelnie miskę i wypuścić powietrze. Wszystko wymieszać sposobem Tupperware - kolistymi ruchami obracać miskę kilka razy, (gdy składniki będą słabo wymieszane można kilka razy wymieszać je łyżką do ciasta NF. Tak przygotowane ciasto ponownie zamknąć i wstawić miskę do większego pojemnika z ciepłą wodą lub piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Kiedy ciasto wyrośnie pokrywa sama się otworzy. Jeszcze dwa razy wymieszać sposobem Tupperware i wstawiać do ciepłej wody. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Pokrywką od mix maksa wykrajać parzaki. W garnku zagotować wodę, położyć Sito, układać na nim parzaki. Przykryć sito miską do ciasta, parować około 8 minut.
Są pyszne:-)
Do miski do ciasta wsypać makę i szczyptę soli.
Po wyjęciu ciasta miseczka czyściutka:-)
Na stolnicy układamy "parzaki".
Parujemy pod przykryciem około 8 minut.
Pycha:-):-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...