czwartek, 11 kwietnia 2013

Pierniczki MARYSI

Przepis na pierniczki prezentuje siedmioletnia Marysia, córeczka mojej koleżanki Izy.

  • 1 masło śmietankowe
  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 10 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 przyprawa do pierników
Do garnka  wlewamy miód. Wsypujemy cukier i przyprawę. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagnieść na stolnicy z pozostałymi składnikami. Ciasto piernikowe wałkujemy na stolnicy. Foremkami wycinamy ciasteczka, pieczemy w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...