Gulasz mięsno-warzywny najlepiej smakuje z kaszą lub makaronem, posypany natką i koperkiem.
- 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa z indyka
- łyżka oleju
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 brukselek
- kawałek kalafiora
- czerwona papryka
- garść fasolki szparagowej
- kawałek czuszki
- groszek konserwowy
- listek laurowy
- pieprz, sól (do smaku)
- papryka ostra i słodka wg uznania
- kucharek natur
- płaska łyżka koncentratu pomidorowego
- płaska łyżka mąki pszennej lub pół na pół pszenna z ziemniaczaną
- posiekana natka pietruszki i koperek
Łopatkę (lub inny rodzaj mięsa) pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na łyżce oleju, przełożyć do rondla. Cebulę posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Całość podlać odrobiną przegotowanej wody, podgotować. Marchew, selera i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do rondla, gotować aż mięso będzie miękkie. Czosnek posiekać w rozdrabniaczu, kalafiora pokroić na drobne kawałki, brukselkę obrać z wierzchnich liści, czuszkę i czerwoną paprykę drobno posiekać. Czosnek, fasolkę szparagową, brukselkę, czuszkę, czerwoną paprykę i kalafiora dodać do gulaszu wraz z przyprawami (papryką słodką i ostrą, pieprzem, kucharkiem i listkiem. W niewielkiej ilości wody wymieszać koncentrat pomidorowy, mąkę i wodę, wlać do gulaszu, jeszcze podgotować kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz