wtorek, 26 marca 2019

Gulasz mięsno-warzywny

Gulasz mięsno-warzywny najlepiej smakuje z kaszą lub makaronem, posypany natką i koperkiem.
  • 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa z indyka
  • łyżka oleju
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 brukselek
  • kawałek kalafiora
  • czerwona papryka
  • garść fasolki szparagowej
  • kawałek czuszki
  • groszek konserwowy
  • listek laurowy
  • pieprz, sól (do smaku)
  • papryka ostra i słodka wg uznania
  • kucharek natur
  • płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • płaska łyżka mąki pszennej lub pół na pół pszenna z ziemniaczaną
  • posiekana natka pietruszki i koperek
Łopatkę (lub inny rodzaj mięsa) pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na łyżce oleju, przełożyć do rondla. Cebulę posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Całość podlać odrobiną przegotowanej wody, podgotować. Marchew, selera i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do rondla, gotować aż mięso będzie miękkie. Czosnek posiekać w rozdrabniaczu, kalafiora pokroić na drobne kawałki, brukselkę obrać z wierzchnich liści, czuszkę i czerwoną paprykę drobno posiekać. Czosnek, fasolkę szparagową, brukselkę, czuszkę, czerwoną paprykę i kalafiora dodać do gulaszu wraz z przyprawami (papryką słodką i ostrą, pieprzem, kucharkiem i listkiem. W niewielkiej ilości wody wymieszać koncentrat pomidorowy, mąkę i wodę, wlać do gulaszu,  jeszcze podgotować kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...