piątek, 22 marca 2019

MARYNOWANE pieczarki

  • 4 kg małych pieczarek

  • 0,5 szklanki octu 10% na około 3 litry wody (do ugotowania pieczarek)
  • czubata łyżka soli

  • gorczyca (płaska łyżeczka na litrowy słoik
  • 8 szklanek wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 1 szklanka cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 5 listków laurowych
Pieczarki namoczyć na około 5 minut w zimnej wodzie, dwukrotnie umyć. Grzyby wrzucić do gotującej się wody (z solą i octem), gotować około 10 minut. Następnie zahartować pieczarki zimną wodą, odcedzić. Ugotować zalewę, wrzucić ugotowane grzyby, zagotować. Pieczarki układać w słoikach, zalać gorącą zalewą.
  • Ładnych, białych, młodych pieczarek nie trzeba obierać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...