- 4 kg małych pieczarek
- 0,5 szklanki octu 10% na około 3 litry wody (do ugotowania pieczarek)
- czubata łyżka soli
- gorczyca (płaska łyżeczka na litrowy słoik
- 8 szklanek wody
- 2 szklanki octu 10%
- 2 łyżki soli niejodowanej
- 1 szklanka cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 5 listków laurowych
Pieczarki namoczyć na około 5 minut w zimnej wodzie, dwukrotnie umyć. Grzyby wrzucić do gotującej się wody (z solą i octem), gotować około 10 minut. Następnie zahartować pieczarki zimną wodą, odcedzić. Ugotować zalewę, wrzucić ugotowane grzyby, zagotować. Pieczarki układać w słoikach, zalać gorącą zalewą.
- Ładnych, białych, młodych pieczarek nie trzeba obierać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz