Smarowidło wyszło super.
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 kostki smalcu
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki ceyenne lub chili
- sól (do smaku)
- płaska łyżeczka kucharka (niekoniecznie)
Mięso namoczyć w zimnej wodzie, umyć i pokroić w kostkę (ok. 4-5 cm). Włożyć do garnka/rondla z grubym dnem, a jeszcze lepiej z nieprzywierającą powłoką. Dodać cebulę pokrojoną w ósemki, rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku i smalec. Zalać wodą. Wody ma być tyle, by przykryła mięso. Zagotować. Zdjąć szumowiny i dodać 1 łyżeczkę soli oraz pozostałe przyprawy. Zmniejszyć ogień i na takim maleńkim ogniu gotować/dusić mięso pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć przykrywkę, spróbować i w razie potrzeby dosolić do smaku. Zwiększyć odrobinę ogień i bez pokrywki gotować mięso kolejne 1,5 godziny, by odparować wodę. Mięso mieszać od czasu do czasu, jednocześnie łyżką rozgniatając kawałki mięsa o boki garnka. Pod koniec gotowania w czasie mieszania wyjmować listki i ziarenka pieprzu, jałowca i ziela angielskiego. Mięso przelać do słoiczków lub miseczek, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.
- Jeśli mięso ma być przechowywane dłużej niż kilka dni, należy słoiczki zapasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz