poniedziałek, 25 marca 2019

SMAROWIDŁO do chleba (z łopatki)

Smarowidło wyszło super. 
  • ok. 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 kostki smalcu
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki ceyenne lub chili
  • sól (do smaku)
  • płaska łyżeczka kucharka (niekoniecznie)

Mięso namoczyć w zimnej wodzie, umyć i pokroić w kostkę (ok. 4-5 cm). Włożyć do garnka/rondla z grubym dnem, a jeszcze lepiej z nieprzywierającą powłoką. Dodać cebulę pokrojoną w ósemki, rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku i smalec. Zalać wodą. Wody ma być tyle, by przykryła mięso. Zagotować. Zdjąć szumowiny i dodać 1 łyżeczkę soli oraz pozostałe przyprawy. Zmniejszyć ogień i na takim maleńkim ogniu gotować/dusić mięso pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć przykrywkę, spróbować i w razie potrzeby dosolić do smaku. Zwiększyć odrobinę ogień i bez pokrywki gotować mięso kolejne 1,5 godziny, by odparować wodę. Mięso mieszać od czasu do czasu, jednocześnie łyżką rozgniatając kawałki mięsa o boki garnka. Pod koniec gotowania w czasie mieszania wyjmować listki i ziarenka pieprzu, jałowca i ziela angielskiego. Mięso przelać do słoiczków lub miseczek, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.
  •  Jeśli mięso ma być przechowywane dłużej niż kilka dni, należy słoiczki zapasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...