Zupę szczawiową gotuję wtedy, kiedy mam szczaw z pewnego źródła (łąka lub działka znajomych).
- kawałek żeberka
- łyżka masła
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por (kawałeczek)
- 4 ziemniaki
- kucharek
- 3 garście szczawiu
- śmietana
- 3 jajka
Żeberko wrzucić do garnka z wodą, zagotować, zebrać szumowniny. Warzywa obrać, posiekać w szefie kuchni, wrzucić do garnka, gotować. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i przyprawę "Kucharek". Szczaw umyć, pokroić na desce, podsmażyć na patelni z łyżką masła. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać szczaw, podgotować jeszcze około 10 minut. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy. Gdy zupa trochę przestygnie dodać ugotowane na twardo i posiekane jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz