piątek, 12 kwietnia 2019

Zupa szczawiowa

Zupę szczawiową gotuję wtedy, kiedy mam szczaw z pewnego źródła (łąka lub działka znajomych).
  • kawałek żeberka
  • łyżka masła
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • por (kawałeczek)
  • 4 ziemniaki
  • kucharek
  • 3 garście szczawiu
  • śmietana
  • 3 jajka
Żeberko wrzucić do garnka z wodą, zagotować, zebrać szumowniny. Warzywa obrać, posiekać w szefie kuchni, wrzucić do garnka, gotować. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i przyprawę "Kucharek". Szczaw umyć, pokroić na desce, podsmażyć na patelni z łyżką masła. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać szczaw, podgotować jeszcze około 10 minut. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy. Gdy zupa trochę przestygnie dodać ugotowane na twardo i posiekane jajka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...