czwartek, 11 kwietnia 2019

KOPYTKA (OGNIATAKI)

Do przygotowania kopytek używam zazwyczaj ziemniaków, które pozostają z obiadu.
  • ugotowane ziemniaki (około kilogram)
  • mąka pszenna (około szklanki)
  • 2 jajka
  • sól
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Ziemniaki ugotować, wystudzić, przepuścić przez maszynkę do mielenia lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Papkę ziemniaczaną podzielić na cztery części. Jedną część odłożyć, a w jej miejsce nasypać tyle mąki, ile odłożyliśmy ziemniaków. Dodać odłożoną część ziemniaków, jajka, sól (do smaku). Całość szybko wyrobić, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto podzielić na mniejsze części, przełożyć na stolnicę, posypaną mąką. Z ciasta ziemniaczanego formować wałki, dzielić na mniejsze części. Kopytka wrzucać do gotującej, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2  minut. Podawać polane sosem mięsnym, pieczarkowym lub z tłuszczem.
  • Do przygotowania kopytek najlepsze są odmiany ziemniaków w kolorze żółtym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...