Do przygotowania kopytek używam zazwyczaj ziemniaków, które pozostają z obiadu.
- ugotowane ziemniaki (około kilogram)
- mąka pszenna (około szklanki)
- 2 jajka
- sól
- łyżka mąki ziemniaczanej
Ziemniaki
ugotować, wystudzić, przepuścić przez maszynkę do mielenia lub ugnieść
tłuczkiem do ziemniaków. Papkę ziemniaczaną podzielić na cztery części.
Jedną część odłożyć, a w jej miejsce nasypać tyle mąki, ile odłożyliśmy
ziemniaków. Dodać odłożoną część ziemniaków, jajka, sól (do smaku).
Całość szybko wyrobić, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe
ciasto podzielić na mniejsze części, przełożyć na stolnicę, posypaną
mąką. Z ciasta ziemniaczanego formować wałki, dzielić na mniejsze
części. Kopytka wrzucać do gotującej, lekko osolonej wody. Po
wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minut. Podawać polane sosem
mięsnym, pieczarkowym lub z tłuszczem.
- Do przygotowania kopytek najlepsze są odmiany ziemniaków w kolorze żółtym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz