Lody owocowe.
- 2 całe jajka
- 2 łyżki cukru
- śmietana 30% 250 ml (miałam kremówkę siedlecką)
- 2 szklanki malin (ja miałam konfiturę malinową)
Jajka umyć, sparzyć, wbić do miski, dodać cukier, ubijać mikserem aż powstaną bańki. W drugim naczyniu (ubijałam w kuchciku Tupperware) ubić mocno schłodzoną śmietanę. Delikatnie wymieszać masę jajeczną z ubitą śmietaną, dodać zmiksowane lub rozgniecione maliny, wymieszać. Masę lodową przełożyć do pojemnika do mrożenia (800 ml), zamrozić. W czasie mrożenia mieszać lody widelcem, tak co godzinę.
Lody podawać polane musem malinowym.
|
Lody bardzo dobrze mrozi się w pojemniku do mrożenia Tupperware.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz