środa, 17 kwietnia 2019

LODY prawie malinowe

Lody owocowe.
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki cukru
  • śmietana 30% 250 ml (miałam kremówkę siedlecką)
  • 2 szklanki malin (ja miałam konfiturę malinową)
Jajka umyć, sparzyć, wbić do miski, dodać cukier, ubijać mikserem aż powstaną bańki. W drugim naczyniu (ubijałam w kuchciku Tupperware) ubić mocno schłodzoną śmietanę. Delikatnie wymieszać masę jajeczną z ubitą śmietaną, dodać zmiksowane lub rozgniecione maliny, wymieszać. Masę lodową przełożyć do pojemnika do mrożenia (800 ml), zamrozić. W czasie mrożenia mieszać lody widelcem, tak co godzinę.
Lody podawać polane musem malinowym.
Lody bardzo dobrze mrozi się w pojemniku do mrożenia Tupperware.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...