wtorek, 2 kwietnia 2019

Żeberka pieczone z cebulą

  • 1 kg chudych żeberek
  • 2 listki laurowe
  • pieprz ziołowy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól (około 1 płaskiej łyżeczki)
  • papryka ostra i słodka
  • 3 średniej wielkości cebule
Żeberka umyć, pokroić na mniejsze porcje, wysuszyć papierowym ręcznikiem. W naczyniu do rozdrabniania (u mnie rozdrabniacz Tupperware) umieścić czosnek i przyprawy (oprócz listka laurowego), rozdrobnić. Tak przygotowaną papką i listkami laurowymi  natrzeć żeberka, wstawić do lodówki "do przegryzienia".
Do rękawa do pieczenia włożyć cebulę i żeberka, zamknąć. Mięso wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec jeszcze około 100 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...