Do przygotowania dżemu użyłam mirabelek żółtych i fioletowych. Śliwki smażyłam w dwóch garnkach. W jednym żółte, w drugim fioletowe.
Niestety śliweczki są bardzo kwaśne i wymagają dużo słodkości. Na kilogram owoców, około jednego kilograma cukru:-(
- 1 kg dojrzałych mirabelek
- 1 kg cukru
- sok z 1/2 cytryny
Mirabelki umyć, wyjąć pestki, włożyć do garnka. Do owoców dodać sok z cytryny, podlać niewielką ilością wody i rozgotować na małym ogniu (smażyć około 15-20 minut), mieszając. Odstawić pod przykryciem do następnego dnia.
Owoce przetrzeć przez sito (u mnie mielinek Tupperware) i smażyć ponownie około 15-20 miut. Proces smażena i studzenia powtórzyć jeszcze dwa razy. Gdy dżem będzie spadać z łyżki płatami, dodać cukier, wymieszać i ponownie zagotować.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych (suchych) słoików, zamkąć i odstawić do góry dnem do wystudzenia.
Dżem jest pyszny :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz