wtorek, 28 maja 2019

Dżem z mirabelek

Do przygotowania dżemu użyłam mirabelek żółtych i fioletowych. Śliwki smażyłam w dwóch garnkach. W jednym żółte, w drugim fioletowe.
Niestety śliweczki są bardzo kwaśne i wymagają dużo słodkości. Na kilogram owoców, około jednego  kilograma cukru:-(
  • 1 kg dojrzałych mirabelek
  • 1 kg cukru
  • sok z 1/2 cytryny
Mirabelki umyć, wyjąć pestki, włożyć do garnka. Do owoców dodać sok z cytryny, podlać niewielką ilością wody i rozgotować na małym ogniu (smażyć około 15-20 minut), mieszając. Odstawić pod przykryciem do następnego dnia. 
Owoce przetrzeć przez sito (u mnie mielinek Tupperware) i smażyć ponownie około 15-20 miut. Proces smażena i studzenia powtórzyć jeszcze dwa razy. Gdy dżem będzie spadać z łyżki płatami, dodać cukier, wymieszać i ponownie zagotować.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych (suchych) słoików, zamkąć i odstawić do góry dnem do wystudzenia.

Dżem jest pyszny :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...