wtorek, 28 maja 2019

Włoski SOS POMIDOROWY

Przepis pochodzi z książki "PRZETWORY sprawdzone przepisy".
  • 3  kg dojrzałych pomidorów
  • główka czosnku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć rdzenie. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory zmiksować z czosnkiem i ziołami. Sos gotować w ganku na bardzo wolnym ogniu przez około 30 minut. Przelać do słoików, zamknąć je. Pasteryzować w kąpieli wodnej przez około 20 minut.

Zimą, wystarczy podsmażyć kiełabasę, parówkę lub pierś z kurczaka, dodać sos, doprawić do smaku i pyszne danie mamy gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...