Podaję składniki na około 2 litry zupy.
- kość wołowa, wieprzowa lub cielęca
- kucharek
- pieprz
- 3 łodygi selera naciowego
- 4 ziemniaki
- pół brokuła
- około 200 ml kwaśnej śmietany (18%)
- szczypta gałki muszkatołowej
- posiekana natka pietruszki
- starty na tarce żółty ser (u mnie Stary Olęder)
Kość (u mnie cielęca) włożyć do garnka z zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny, ugotować dodając kucharka. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki, chwilę gotować. Umyć i obrać seler, pokroić w słupki. Umyć brokuł, oddzielić i odłożyć zielone różyczki. Łodygi obrać i pokroić w słupki. Seler i łodygi brokuła wrzucić do wywaru i gotować do miękkości (ok 15 minut). Dodać różyczki brokuła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować jeszcze około 5 minut. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i odstawić na 10 minut, aby zupa "odpoczęła". Zupę podawać posypaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz