czwartek, 30 maja 2019

Zupa brokułowo-selerowa

Podaję składniki na około 2 litry zupy.
  • kość wołowa, wieprzowa lub cielęca
  • kucharek
  • pieprz
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ziemniaki
  • pół brokuła
  • około 200 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • posiekana natka pietruszki
  • starty na tarce żółty ser (u mnie Stary Olęder)
Kość (u mnie cielęca) włożyć do garnka z zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny, ugotować dodając kucharka. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki, chwilę gotować. Umyć i obrać seler, pokroić w słupki. Umyć brokuł, oddzielić i odłożyć  zielone różyczki. Łodygi obrać i pokroić w słupki. Seler i łodygi brokuła wrzucić do wywaru i gotować do miękkości (ok 15 minut). Dodać różyczki brokuła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować jeszcze około 5 minut. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i odstawić na 10 minut, aby zupa "odpoczęła". Zupę podawać posypaną natką.
  • Do nalanej do talerzy gorącej zupy można dodać po łyżce startego żółtego sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...