środa, 5 czerwca 2019

Kurki marynowane

Marynowane kurki cioci Zosi.
  • 1 litr kurek
  • marchewka
  • cebula
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • mały listek laurowy
Kurki przebrać, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie około 5  minut, odsączyć na sicie. Marchewkę i cebule obrać, pokroić w krążki. W garnku zagotować wodę, włożyć marchewkę, pogotować około 3 minuty. Dodać cebulę, gotować jeszcze około 3 minut. Do warzyw dodać  ocet i przyprawy (sól, cukier, listek, ziele i pieprz), zagotować. Włożyć grzyby, wymieszać. Do słoików wkładać ciasno warzywa, grzyby, przyprawy. Słoiki wypełnić gorącą marynatą, zamykać, odstawiać do góry dnem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...