Marynowane kurki cioci Zosi.
- 1 litr kurek
- marchewka
- cebula
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu 10%
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- mały listek laurowy
Kurki przebrać, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut, odsączyć na sicie. Marchewkę i cebule obrać, pokroić w krążki. W garnku zagotować wodę, włożyć marchewkę, pogotować około 3 minuty. Dodać cebulę, gotować jeszcze około 3 minut. Do warzyw dodać ocet i przyprawy (sól, cukier, listek, ziele i pieprz), zagotować. Włożyć grzyby, wymieszać. Do słoików wkładać ciasno warzywa, grzyby, przyprawy. Słoiki wypełnić gorącą marynatą, zamykać, odstawiać do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz