poniedziałek, 18 lutego 2013

SURÓWKA z czerwonej kapusty-parzona

Nie da się dokładnie opisać sposobu przygotowania surówki z czerwonej kapusty. Ilość składników, jak i czas parzenia zależy od kapusty. Ja staram się kapustę kupować na tragowisku u tzw. "sprawdzonej
kobiety".
  • główka czerwonej kapusty
  • 2 małe cebulki
  • 1 jabłko (kwaskowate i twarde)
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny (do smaku)
  • cukier
  • oliwa
Kapustę drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, wrzucić kapustę, parzyć około minuty. Kapustę odcedzić dokładnie na sicie (przyciskając dłonią), przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Po paru minutach dodać cukier, sól i pieprz (do smaku), wymieszać i odstawić do wystudzenia. Cebulę i jabłko drobno posiekać, dodać do kapusty. Surówkę doprawić oliwą, wymieszać.

Dzięki dodaniu w odpowiednim czasie soku z cytryny, kapusta nabierze ładnego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...