Nie da się dokładnie opisać sposobu przygotowania surówki z czerwonej kapusty. Ilość składników, jak i czas parzenia zależy od kapusty. Ja staram się kapustę kupować na tragowisku u tzw. "sprawdzonej
kobiety".
- główka czerwonej kapusty
- 2 małe cebulki
- 1 jabłko (kwaskowate i twarde)
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny (do smaku)
- cukier
- oliwa
Kapustę drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, wrzucić kapustę, parzyć około minuty. Kapustę odcedzić dokładnie na sicie (przyciskając dłonią), przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Po paru minutach dodać cukier, sól i pieprz (do smaku), wymieszać i odstawić do wystudzenia. Cebulę i jabłko drobno posiekać, dodać do kapusty. Surówkę doprawić oliwą, wymieszać.
Dzięki dodaniu w odpowiednim czasie soku z cytryny, kapusta nabierze ładnego koloru.
Dzięki dodaniu w odpowiednim czasie soku z cytryny, kapusta nabierze ładnego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz