wtorek, 9 kwietnia 2019

Pierś z indyka na Varomie (Thermomix)

Marynata:
  • mały jogurt naturalny
  • czubata łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka mielonej papryki
  • odrobina mielonej czuszki
  • około 1 kg piersi indyka
  • łyżeczka żelatyny

Z jogurtu, soli i mielonej papryki (słodkiej i ostrej) przygotować marynatę. Umieścić mięso w szczelnie zamykanym pojemniku, odstawić na kilka dni do lodówki.

Mięso wyjąć z marynaty, umyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane mięso natrzeć żelatyną, zwinąć w roladę.

Roladę owinąć szczelnie w rękaw do pieczenia. Końce zabezpieczyć nitką, przed rozwijaniem.

Do naczynia nalać 1500 g wody. Przygotowane mięso ułożyć na varomie, nastawić Tm 70 min/ varoma/obr1. Po zakończeniu gotowania mięso zostawić jeszcze na przystawce varomy około jednej godziny.

Mięso przełożyć na talerz, pozostawić w folii do całkowitego wystudzenia (najlepiej w lodówce). Mięso wyjąć z folii. Podawać jako danie obiadowe lub dodatek do kanapek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...