środa, 8 września 2021

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym

 Przepis siostry Anastazji.

  • 1 podwójna pierś z  kurczaka
  • 2 zielone ogórki
  • 10 dag dobrej jakości żółtego sera (ja lubię miękki)
  • 5-6 łodyg z selera naciowego
  • sos sałatkowy (dałam dwa sosy)
  • sól, pieprz (do smaku)
Łodygi selera umyć, obrać (tak, jak obiera się rabarbar), pokroić w dość drobną kostkę.

Pierś z kurczaka ugotować lub poddusić.

Ugotowane mięso, ser żółty pokroić w kostkę.

Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Wszystkie składniki sałatki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać. Spróbować :-)

W razie potrzeby sałatkę doprawić solą i pieprzem.

ZAMIAST SOSU SAŁATKOWEGO SAŁATKĘ MOŻNA DOPRAWIĆ MAJONEZEM.


Przygotowanie piersi do sałatki w Thermomixie.

  • podwójna pierś z kurczaka
  • łyżeczka przyprawy typu KUCHAREK (natur)
  • świeżo zmielony pieprz
  • listek laurowy
  • ziarenko ziela angielskiego
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kilka łodyg natki pietruszki lub kopru
  • pół litra gorącej wody

Pierś umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, natrzeć KUCHARKIEM. Dodać listek, ziele i pieprz i ponownie natrzeć. Przyprawioną pierś przełożyć do miseczki, przykryć, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Warzywa obrać, pokroić na mniejsze części (2-3 cm), włożyć do naczynia miksującego. Dodać natkę lub koperek. 

Wlać 500 ml gotującej wody.

Włożyć koszyczek. W koszyczku umieścić pierś. Zamknąć pokrywę. Gotować 20 min./Varoma/obr. 1.

Po ugotowaniu nie otwierać pokrywy.

Po tym czasie zostawić mięso w naczyniu (na sicie), aż do całkowitego wystudzenia.

WYWARU POZOSTAŁEGO Z GOTOWANIA PIERSI NIE WYLEWAĆ. MOŻNA WYKORZYSTAĆ GO DO UGOTOWANIA ZUPY.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...