Przepis siostry Anastazji.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 zielone ogórki
- 10 dag dobrej jakości żółtego sera (ja lubię miękki)
- 5-6 łodyg z selera naciowego
- sos sałatkowy (dałam dwa sosy)
- sól, pieprz (do smaku)
Łodygi selera umyć, obrać (tak, jak obiera się rabarbar), pokroić w dość drobną kostkę.
Pierś z kurczaka ugotować lub poddusić.
Ugotowane mięso, ser żółty pokroić w kostkę.
Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Wszystkie składniki sałatki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać. Spróbować :-)
W razie potrzeby sałatkę doprawić solą i pieprzem.
ZAMIAST SOSU SAŁATKOWEGO SAŁATKĘ MOŻNA DOPRAWIĆ MAJONEZEM.
Przygotowanie piersi do sałatki w Thermomixie.
- podwójna pierś z kurczaka
- łyżeczka przyprawy typu KUCHAREK (natur)
- świeżo zmielony pieprz
- listek laurowy
- ziarenko ziela angielskiego
- marchewka
- mała pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- kilka łodyg natki pietruszki lub kopru
- pół litra gorącej wody
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze części (2-3 cm), włożyć do naczynia miksującego. Dodać natkę lub koperek.
Wlać 500 ml gotującej wody.
Włożyć koszyczek. W koszyczku umieścić pierś. Zamknąć pokrywę. Gotować 20 min./Varoma/obr. 1.
Po ugotowaniu nie otwierać pokrywy.
Po tym czasie zostawić mięso w naczyniu (na sicie), aż do całkowitego wystudzenia.
WYWARU POZOSTAŁEGO Z GOTOWANIA PIERSI NIE WYLEWAĆ. MOŻNA WYKORZYSTAĆ GO DO UGOTOWANIA ZUPY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz