niedziela, 8 sierpnia 2021

Chrzan z żółtkiem i śmietaną

 

  • 2 czubate łyżki chrzanu (najlepszy domowej roboty)
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 2 płaskie łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól, cukier (do smaku)
Żółtka przetrzeć przez sito lub rozdrobnić blenderem.

Dodać chrzan i śmietanę, dokładnie wymieszać. Jeśli chrzan jest mało doprawiony dodać sól i cukier. Ponownie wymieszać.

Przygotowany chrzan przełożyć do szczelnie zamykanego słoiczka.

Przechowywać w lodówce.

Podawać jako dodatek do wędlin lub pieczonych mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...