niedziela, 19 września 2021

Gotowanie kaszy jęczmiennej - najlepsza

Przepis na Thermomix.

  • około 100-300 g kaszy jęczmiennej (kupuję w Lidlu)
  • 1000 zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 g oliwy z oliwek lub masła (ja daję masło)

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i oliwę z oliwek (masło). Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, gotować  20 minut/ 100 stopni C/ obr.4.

W czasie gotowania naczynie powinno być zakryte miarką.

Z naczynia wyjąć koszyczek z kaszą. Kaszę odsączyć w koszyczku.

UWAGAI:

Po ugotowaniu kaszę można zostawić na kilka minut w zamkniętym Thermomixie.

Bardzo często kaszę gotuje w Thermomixie rano i zostawiam w naczyniu pod przykryciem. Po powrocie z pracy tylko  odgrzewam 10 minut/ 100 stopni C/ obr.4.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...