Przepis na Thermomix
- 80 gramów cebuli przekrojonej na połówki
- 2 ząbki czosnku
- 25 g oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- około 100 g ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki
- około 200 g różyczek brokułu lub kalafiora
- około 200 g szparagów (u mnie mrożone)
- 800 g wody (gorącej) lub bulionu mięsno-warzywnego
- czubata łyżka domowej przyprawy warzywnej
- 2 szczypty pieprzu mielonego
- 100 gramów śmietany 18% (niekoniecznie)
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s / obr. 5. Kopystką zgarnąć rozdrobnione składniki ze ścianek na dno naczynia.
Dodać oliwę lub olej kokosowy, dusić 2 min 30 s / Varoma / obr.1.
Do naczynia miksującego włożyć brokuły, ziemniaki, szparagi, rozdrobnić 4-5 s/ obr. 5. Kopystką zgarnąć rozdrobnione składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać 800 g wody (bulionu mięsno-warzywnego), sól i pieprz, gotować 15 min / 100 stopni / wsteczne / obr. 2, następnie zmiksować 1 min/ stopniowo zwiększając obroty od 1 do 8.
Dodać śmietanę, gotować 4 min / 100 stopni / obr. 3.
W razie potrzeby zupę doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz