środa, 1 września 2021

Zupa z brukselką i kaszą jęczmienną

 Przepis na Thermomix.

  • około 200 g warzyw (marchewka, pietruszka, korzeń selera) pokrojonych na kawałki
  • 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 10-12 niewielkich brukselek
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy warzywnej (u mnie KUCHAREK)
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta mielonej kurkumy
  • 800 g bulionu (u mnie rosół wołowo-drobiowy)
  • 3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (pozostałej z obiadu)
  • czubata łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
Do naczynia miksującego włożyć włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, rozdrobnić 6s/ obr.5.

Dodać rosół, pieprz, kurkumę i przyprawę warzywną. Gotować 15 minut/100 stopni/obroty wsteczne/obr.1.

W międzyczasie przygotować ziemniaki (obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę) i brukselkę (oczyścić z wierzchnich liści i przekroić na pół.

Dodać do gotującego się wywaru. Gotować  15 minut/100 stopni/obroty wsteczne/obr.1.

Do zupy dodać ugotowaną kaszę i posiekany koperek. Gotować jeszcze 3 minuty/100 stopni/obroty wsteczne/obr.1.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...