niedziela, 5 września 2021

Kotleciki Szu Szu

Od dzisiaj z piersi indyka będę robiła tylko te kotleciki :)

  • jedna podwójna pierś z kurczaka lub kawałek (około 600 g) piersi z indyka
  • 3 małe lub dwa duże żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (typu greckiego) lub gęstej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta mielonego pieprzu
  • olej i smalec z gęsi do smażenia
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, lekko rozbić tłuczkiem.

W miseczce umieścić składniki marynaty/panierki (żółtka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, 2 łyżki oleju i czosnek). Dokładnie wymieszać przy pomocy widelca lub rózgi.


Mięso zanurzyć w przygotowanej marynacie/panierce, dokładnie obtoczyć wszystkie kotleciki. 

Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Na patelni rozgrzać olej lub olej pomieszany ze smalcem z gęsi.

Na rozgrzany tłuszcz kłaść obtoczone w marynacie/panierce kawałki mięsa. Smażyć z obu stron na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...