Od dzisiaj z piersi indyka będę robiła tylko te kotleciki :)
- jedna podwójna pierś z kurczaka lub kawałek (około 600 g) piersi z indyka
- 3 małe lub dwa duże żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (typu greckiego) lub gęstej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta mielonego pieprzu
- olej i smalec z gęsi do smażenia
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, lekko rozbić tłuczkiem.
W miseczce umieścić składniki marynaty/panierki (żółtka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, 2 łyżki oleju i czosnek). Dokładnie wymieszać przy pomocy widelca lub rózgi.
Mięso zanurzyć w przygotowanej marynacie/panierce, dokładnie obtoczyć wszystkie kotleciki.
Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Na patelni rozgrzać olej lub olej pomieszany ze smalcem z gęsi.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść obtoczone w marynacie/panierce kawałki mięsa. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz